Щоденник Міжнародного форуму до Всесвітнього дня захисту прав споживачів та V Консумерського фестивалю “Час діяти!”

1У Київському національному торговельно-економічному університеті відбулося урочисте відкриття Міжнародного форуму до Всесвітнього дня прав споживачів та V Міжнародного консумерського фестивалю “Час діяти!” за ініціативою членів Всеукраїнського руху “Молодь за права споживачів”.
Основна ідея фестивалю – консолідація зусиль держави, представників бізнесу та громадських організацій для формування свідомого суспільства, яке здатне забезпечити високі стандарти виробництва товарів та послуг і захистити права СПОЖИВАЧА. Ця ідея якнайкраще втілена у девізі цьогорічного Всесвітнього Дня захисту прав споживачів: “Справедливість для споживача без зволікань!”
Урочиста частина заходу почалася з привітального слова учасникам фестивалю від першого проректора КНТЕУ Притульської Н.В.
У фестивалі взяли участь представники міжнародних та українських організацій консумерського руху, серед них:
– Єрмаков Владислав Кузьмич – перший заступник генерального директора Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації і якості;
– Коротецький Василь Павлович – віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців;
– Литвиненко Сергій Володимирович, заступник директора департаменту розвитку торгівлі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України;
– Качанов Сергій Олександрович, начальник Управління захисту прав споживачів та реклами Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів;
– Кубраченко Анатолій Володимирович – Голова Громадської ради при Держспоживінспекції України;
– Літостанський Володимир Вікторович – заступник директора соціально-гуманітарної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України;
– Хенріх Данусевич – Радник Європейської комісії з питань торгівлі, радник Європейського комітету з економічним та соціальних питань;
– Биковець В’ячеслав Михайлович – генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України;
– Іванов Олег Іванович – президент Української асоціації підприємств побутової техніки та електроніки;
– Ізовіт Тетяна Леонідівна – президент Асоціації підприємств легкої промисловості;
– Колесник Сергій Дмитрович – відповідальний секретар Національної Комісії Кодекс Аліментаріус;
– Назаревич Ірина Сергіївна – перший віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів;
– Бородачова Наталія Володимирівна – віце-президент з міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів;
– Берзіна Світлана Валеріївна – президент, заступник голови технічного комітету ТК 82 Охорона навколишнього природного середовища України ВГО “Жива планета”;
– Ладигін Олександр Юрійович – Голова Громадської організації “Якість життя”;
– Самчишин Олег Тимофійович – президент Української асоціації споживачів;
– Грубич Костянтин Володимирович – журналіст та експерт з якості товарів;
– Хмільовський Віктор Мечиславович – президент Спілки орендарів і підприємців України, шеф-редактор журналу “Роботодавець”;
– Кузьменко Людмила Олексіївна – начальник науково-технічного центра перспективного розвитку стандартизації і державного нагляду ДП “Укрметртестстандарт”;
– Свірський Андрій Валерійович – керівник Retail and Technology компанії GfK;
– Скіпальський Андрій Петрович – голова ГО “Регіональний центр громадського представництва “Життя”;
– Ромат Євген Вікторович – голова Спілки рекламістів України, завідувач кафедри маркетингу та реклами КНТЕУ;
– Миронюк Геннадій Іванович – Міжнародний інститут безпеки та якості товарів.
Активісти Всеукраїнського руху “Молодь за права споживачів” за вагомий внесок у розвиток консумеризму вручили подяки першому голові Державного комітету України у справах захисту прав споживачів Єрмакову В.К., журналісту та експерту з якості товарів Грубичу К.В. та диплом за перемогу в номінації “Улюблений студентський магазин” серед магазинів побутової техніки – представникам торговельної мережі “Фокстрот.Техніка для дому”.
В перший день роботи фестивалю пройшли конкурс-дегустація інноваційних харчових продуктів та здорової їжі “Скуштуй, споживач”, виставка кращих конкурсних робіт соціальної реклами, виставка продукції з екологічним та органічним маркуванням “Програми екологічного маркування в Україні”, а також презентації діяльності Всеукраїнської федерації споживачів, Всеукраїнського руху “Молодь за права споживачів”, Молодіжного центру Об’єднання Споживачів Активістів “ОСА”.
Багато нового учасники дізналися про проблеми захисту прав відвідувачів ресторанних закладів під час круглого столу “Ресторанний бізнес: конфлікт інтересів власників і споживачів?”
Цікавою та пізнавальною виявилася командна гра “Обізнаний споживач – свідомий споживач” на знання законодавства у сфері захисту прав споживачів, яку провели активісти наукового товариства молодих вчених КНТЕУ.
Завершився перший день фестивалю майстер-класами “Маркетингові дослідження. Вибір споживача” від компанії GfK Ukraine та “Споживай ЕКОлогічно!” від Всеукраїнської громадської організації “Жива планета”. Президент цієї організації Берзіна Світлана Валеріївна провела бліц-інфо на тему “Еко-маркування: не дай себе ввести в оману”.

Другий день V Консумерського фестивалю «Час діяти!» в КНТЕУ

У КНТЕУ в рамках Міжнародного форуму до Всесвітнього дня прав споживачів за підтримки Світового банку та Агентства США з міжнародного розвитку відбувся міжнародний круглий стіл “Захист прав споживачів фінансових послуг: виклики для України”. Серед учасників – представники КМУ та ВРУ, Світового банку, Агентства США з міжнародного розвитку, провідні спеціалісти та експерти з питань розвитку фінансових ринків, освітяни, науковці, громадські діячі. Учасники столу розглянули найбільш важливі питання реформування системи захисту прав споживачів (ЗПС) фінансових послуг в Україні.
До присутніх з вітальними словами звернулися його організатори – перший проректор КНТЕУ Наталія Притульська, куратор проекту USAID/FINREР-II Агентства США з міжнародного розвитку Джеймс Гілман, координатор проектів Європейської програми Міжнародного Фонду “Відродження” Ольга Квашук та представники Світового Банку.
На початку заходу учасники заслухали ключову доповідь віце-президента Всеукраїнської федерації споживачів, керівника проекту МФВ “Захист прав споживачів фінансових послуг: розробка типових положень договорів між банком і споживачем” Наталії Бородачової про очікування та потреби споживачів на фінансовому ринку України. Пані Бородачова пригадала невтішну ситуацію, яка склалася на цьому ринку в 2008-2009 роках, коли громадяни України постраждали від фінансових установ під час кризи, і держава тоді була неспроможна їх захистити. Віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів наголосила на важливості прискорення реформи ЗПС фінансових послуг, що має сприяти втіленню в життя світового девізу 2013 року від Consumers International: “Справедливість для споживачів без зволікань!” Вона розповіла, що сьогодні в цьому напрямку розроблено спільний проект Всеукраїнської федерації споживачів та Міжнародного Фонду “Відродження”. Потім присутні заслухали цікаві та змістовні доповіді учасників круглого столу.
Заступник керівника Робочої групи у сфері захисту прав споживачів фінансових послуг із запровадження затвердженої КМУ “Стратегії реформування системи захисту прав споживачів фінансових послуг на 2012-2017 роки” Олександр Ільчук розповів про етапи роботи над цим проектом та наголосив на його важливому ключовому моменті: необхідність дотримання балансу інтересів споживачів та фінансових установ.
Керівник юридичного відділу програми “Розвиток фінансового ринку” (USAID/FINREР-II) Агентства США з міжнародного розвитку Юлія Вітка розказала про свій практичний досвід у сфері захисту прав споживачів фінансових послуг та додала, що в Україні існують закони для захисту споживачів, але вони або взагалі не виконуються, або немає належного контролю за їх виконанням – органів-регуляторів ринку фінансових послуг.
Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик звернув увагу присутніх на необхідність комплексного запровадження певної національної моделі захисту прав споживачів фінансових послуг. Такий комплекс має включати законодавчу базу, регуляторну систему контролю фінансових установ та правозахисну систему. Це дозволить отримати гарантування захисту прав споживачів на фінансовому ринку.
Цікавою виявилася доповідь заступника голови Ради Незалежної асоціації банків України Юрія Блащука на досить несподівану тему “Чи потрібні фінансовим установам обізнані споживачі”. Пан Блащук довів, що грамотний клієнт сприяє розвитку ринку фінансових послуг та стимулює створення складних фінансових продуктів. Отже, фінансова просвіта споживача – це не лише дієвий засіб захисту прав споживачів, але й необхідний чинник еволюції фінансового ринку.
Саме запровадженню фінансової грамотності була присвячена наступна секція круглого столу. Про напрямки роботи Незалежної асоціації банків України в 2013 році у цьому питанні розповів керівник проекту “Фінансова грамотність” Роман Кобець.
Тема захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні виявилася досить злободенною та дуже актуальною. Підводячи підсумки Міжнародного круглого столу, віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів Наталія Бородачова побажала всім його учасникам, щоб у вирішенні проблеми захисту прав споживачів фінансових послуг перемогла сила права, а не право сили.
Також у рамках форуму пройшла ІІІ Міжнародна науково-практична конференція “Молодь за права споживачів”, під час якої було проведено роботу в секціях на теми “Правові аспекти захисту прав споживачів”, “Якість та безпечність товарів”, “Консумерські проблеми ринку послуг” та інші.
Серія цікавих бліц-інфо, підготованих доцентами КНТЕУ: “Заборона паління у громадських місцях” (Скіпальський А.П., громадська організація “Регіональний центр громадського представництва “Життя”); “Проблеми захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг”, “Омбудсмен, брокери, професійні експерти як захисники споживачів страхових послуг” і “Проблеми захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг”.
Відбулися дебати на актуальні теми: “Український споживач – свідомий”, “Майбутнє за Інтернет-торгівлею”, “Споживач завжди правий!”.
Цікавим та пізнавальним був майстер-клас від гуру вітчизняної реклами, голови Союзу рекламістів України Євгена Ромата “Соціальні мережі як інструмент захисту прав споживачів”.
Наприкінці відбулися вебінари “Практика порівняльних тестувань в Європі та світі” з міжнародним експертом з порівняльних тестувань продукції Вільнатом Хайнцом (Німеччина) та “Європейський досвід співпраці виробника і споживача” з радником Європейського комітету з економічних та соціальних питань Європейської комісії з питань торгівлі Хенріхом Данусевичем (Латвія).
В режимі он-лайн спілкування учасники заходу мали можливість отримали відповіді на запитання щодо розвитку системи порівняльних тестувань в світі, значення та важливості порівняльних тестувань для споживачів, особливостей функціонування громадських консумерських організацій, зокрема Німецького інституту з тестувань товарів та послуг “Stiftung Warentest”.
В рамках заходів були також обговорені питання щодо кращих міжнародних торговельних практик, законодавчо-нормативного регулювання та особливостей системи захисту прав споживачів в країнах ЄС тощо.
Значний внесок Хайнца Вільната у підтримці та сприянні розвитку консумеризму в Україні було відзначено подякою Всеукраїнського руху “Молодь за права споживачів” та Всеукраїнської федерації споживачів. За всебічну підтримку ініціатив Всеукраїнського руху “Молодь за права споживачів” Хенріху Данусевичу було вручено подяку “За сприяння консумеризму в Україні”.
Кінопоказ фільмів на екологічну тематику завершив другий день фестивалю.

Третій день V Консумерського фестивалю «Час діяти!» в КНТЕУ

    Третій день V Консумерського фестивалю “Час діяти!” в КНТЕУ, 14 березня, був насичений цікавими заходами: воркшоп, бліц-інфо, тренінг, еко-квест та футбол. Причому, всі заходи сьогоднішнього дня присвячені темам, які стосуються практично кожного з нас.
Цікавим та дуже пізнавальним виявився воркшоп із красномовною назвою “Не все те золото, що блищить”, проведений на кафедрі товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ аспірантом Булахом Ю.Д. Присутні дізналися, що існує кілька способів самостійно визначити справжність золотого виробу. Для цього потрібно лише мати під рукою йод, оцет або… магніт. Але для більшої точності визначення хімічних елементів, що входять до складу ювелірного виробу, звичайно, існують спеціальні прибори. Саме такий є на кафедрі – спектрометр рентгенівського випромінювання СЕР-01. Тож, під час воркшопу всі бажаючи за допомогою цього прибору змогли переконатися або навпаки дізнатися “гірку” правду про свої каблучки та ланцюжки.
Учасник Молодіжного центру Об’єднання Споживачів Активістів “ОСА” Веніамін Шелестун під час бліц-інфо “Смертельна енергія” розказав все, що йому відомо про енергетичні напої, а приклади із власного досвіду “пожвавили” його доповідь. Як зазначив Веніамін, метою цього заходу було не залякування споживача та показ лише негативних наслідків енергетичних напоїв. Головна мета бліц-інфо – формування культури споживання цього досить модного серед сучасної молоді продукту.
Наступний захід фестивалю – тренінг-семінар під інтригуючою назвою “Зупини синдром шопоголіка!” провів керівник Центру психологічного забезпечення професійної діяльності КНТЕУ Ржевський Г.М. Виявляється, у Європі шопоголіками вважаються 12% населення. Причому, 90% із них – жінки. Учасники тренінгу дізналися про причини та ознаки оніоманії (психологічний термін шопоманії), про методи лікування та боротьби з цією хворобою, а також взяли участь у мозковому штурмі, що дозволило їм краще зрозуміти внутрішній світ шопоголіків. Наостанок психолог зазначив, що шопоманія виникає лише там, де людина намагається замінити стосунки речами. Але речі старіють і виходять із моди, а людська душа лишається вічною. Отже, проблема оніоманії сьогодні набагато глибша. Як зазначила перший проректор КНТЕУ Притульська Н.В., цей тренінг зачепив більш важливу проблему, ніж система захисту прав споживачів – питання власного морального вибору. Це дуже важливий крок на шляху розвитку та формування свідомого суспільства. І на підтвердження своїх слів Наталія Володимирівна вручила подяки за особистий внесок у розвиток справи консумеризму Ржевському Г.М., Шелестуну В., студентам і викладачам Донецького університету економіки та торгівлі ім. М. Туган-Барановського та Житомирського економічного коледжу.

Четвертий день V Консумерського фестивалю «Час діяти!» в КНТЕУ

    15 березня 2012 р. о 10.00 в аудиторії Б-106 Київського національного торговельно-економічного університету в рамках V Консумерського фестивалю “Час діяти!” до Всесвітнього дня прав споживачів відбувся круглий стіл на тему: “Актуальні проблеми правового захисту споживачів в Україні”.
В роботі круглого столу взяли участь перший віце-президент Спілки об’єднання громадян Всеукраїнської Федерації Споживачів Назаревич Ірина Сергіївна, доцент кафедри комерційного права, к.ю.н. Рудник Тетяна Вікторівна, ст. викл. кафедри комерційного права Корольков Олексій Валерійович, представник юридичної клініки “Надія” Українського державного університету фінансів і міжнародної торгівлі Ладан Олег Михайлович, аспірант кафедри комерційного права АрпаджиєвМеметСейдаметович, а також студенти-члени “Правничого клубу КНТЕУ” та юридичної клініки КНТЕУ “Центр правового захисту”.
На розгляд було винесено такі питання:
1. “Особливості адміністративної та кримінальної відповідальності продавців (виробників) як ефективний спосіб захисту прав споживачів”;
2. “Практика розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів”;
3. “Відшкодування шкоди, заподіяної споживачу у разі придбання ним товарів неналежної якості”;
4. “Публічно-правові форми захисту прав неповнолітніх у сфері товарообігу тютюнових та алкогольних напоїв”;
5. “Реформування системи захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг”.
Даний захід дав можливість студентам поглибити свої знання у сфері правового захисту прав споживачів в Україні, обговорити актуальні проблеми у цих питаннях, зробити відповідні висновки, зокрема необхідність подальшого вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав споживачів; необхідність надання ширших повноважень громадським організаціям, що займаються захистом прав споживачів; встановлення більш жорстких обмежень та санкцій стосовно захисту прав неповнолітніх у сфері товарообігу тютюнових та алкогольних виробів.
По завершенню засідання учасники домовилися про подальшу співпрацю зі Всеукраїнською федерацією споживачів та організацію спільних заходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *