Справжній шоколад здатен покращити настрій і підвищити тонус, а підробка – може зашкодити здоров’ю людини.
Навіть просто вивчивши вказаний на етикетці склад продукту, можна визначити що саме перед нами: шоколад чи просто “солодка плитка”.
Існують три основні способи підробки шоколаду.
1. Додавання какао-порошку.
Зазначимо, що шоколад – кондитерський виріб, виготовлений на основі какао-масла. Саме масло, а не какао-порошок, як думає більшість людей, надає шоколаду аромат і смак. Какао-порошок приготований із макухи, яка залишається після віджимання масла з какао-бобів. Якщо помітили його в переліку інгредієнтів, знайте, це – другосортний шоколад.
2. Використання дешевих гідрожирів (їх часто не вказують на обгортці).
У такого продукту з’являється характерний смак, він не тане, а кришиться або в’язне в зубах. Такий шоколад гірше зберігається, а тому дешеві гідрожири ще “здобрюють” консервантами – тривале вживання яких (у великих кількостях), на думку експертів, загрожує найстрашнішими недугами, аж до раку крові.
Отже якщо замість какао-масла до складу ласощів входять гідрогенізовані жири або рослинні масла, без сумніву: перед вами просто солодка плитка. Вона має право на життя, але повинна продаватися тільки під своєю власною назвою і за ціною нижчою, ніж шоколад.
3. Додавання соєвих і різних білкових продуктів.
Їх легко розпізнати за світлою і матовою поверхнею “шоколаду” (справжній має ніби відполіровану поверхню), прилипанням до зубів і глухому звуку при розламуванні.
“Правильна” плитка шоколаду має кілька особливостей, які належить знати всім любителям солоденького.
– Справжній шоколад ламається із сухим тріском і в жодному разі не тягнеться.
– На зламі повинна бути присутня яскраво виражена матовість, у той час як сама шоколадна плитка має гладку блискучу поверхню й однорідний колір.
– Якщо покласти невеликий шматочок шоколаду на язик, він умить розтане (чого не відбувається в тому випадку, якщо какао-масло замінено на жири). Відбувається це тому, що какао-масло тане вже при температурі +32 градуси.
– Шоколад називають гірким, якщо какао в ньому більше 50%, і чорним – якщо близько 40%. Якісним вважають молочний шоколад із вмістом какао 35-40% та обов’язковим додаванням натуральної ванілі.
– Етикетка повинна бути без орфографічних помилок. Їх наявність може свідчити про можливу фальсифікацію продукту.
– Зверніть увагу на ціну: якщо вона значно нижча від ціни на аналогічні вироби інших фірм і вміст какао-продуктів на обгортці не позначено, – на високу якість такого продукту сподіватися марно.
Не забудьте перевірте дату виробництва та термін реалізації. І смачного Вам!